Compassie

Vanuit zachtheid kijken

Wanneer heb jij jezelf voor het laatst een complimentje gegeven? Wanneer heb je überhaupt voor het laatst je zelf écht aangekeken?

 

Compassie, zelfliefde is iets dat we verleerd zijn. Wat doet het met jou als je de woorden Compassie en zelfliefde leest? Ervaar je warmte of juist afkeer, of weet je eigenlijk niet wat de woorden betekenen en is de reactie dus neutraal of verwarrend?

 

Door alleen al te voelen wat de woorden betekenen als je ze leest, kom je al een stapje dichter bij zelfliefde. Zelfliefde betekent niet dat je jezelf de hele dag moet knuffelen of cadeautjes moet geven, maar juist voelen wat jij nu voelt en wat jij nu nodig hebt en daar naar handelen.

Hier is moed voor nodig, I know!

Compassie is jezelf zien zonder jezelf te veroordelen. Met zachtheid naar jezelf kijken en contact maken. Hier is moed voor nodig, want we hebben geleerd om onszelf constant te ontwikkelen en daardoor kritisch naar onszelf te kijken. Wat kan beter? Hoe kan ik dit sneller? En vooral onszelf te vergelijken met iedereen en alles om ons heen. Sociale media vormen bijvoorbeeld een grote vergelijketalage.

 

Natuurlijk is het belangrijk om jezelf te ontwikkelen en om te groeien, maar dat kan ook anders. Dat kan ook met aandacht en liefde voor jezelf, zonder oordeel of vergelijkingen. Iedereen heeft eigen kwaliteiten en dat maakt ons uniek.

Durf jij het aan om vanuit zachtheid naar jezelf te kijken? Hieronder drie compassietips.

#1 Open je hart(chakra)

De eigenschappen zachtheid en liefde zijn verbonden met ons hart. In de borstkast bij de omgeving van ons hart bevindt zich een kruispunt van energiekanalen, ons hartchakra. Door dit chakra aandacht te geven, gaat de energie daar vrijer stromen en daarmee uiteindelijk de liefde voor onszelf ook.

 

We kunnen ons hartchakra aandacht geven, of openen zoals dat heet, door yogahoudingen aan te nemen waarmee we onze borstkast openen, zoals in een Cobra of in een Ondersteunde Liggende Vlinder. Om het lichaam te verzachten helpt het om houdingen op te zoeken die je langer (3-7 min.) kunt vasthouden, zodat je geheel kunt zakken in de houding en je de tijd hebt om je lichaam te observeren en te ontspannen.

 

Dit is precies wat we doen tijdens Dreamy Yin. Dreamy Yin is een combinatie van yinyoga en yoga nidra. Wil je dit een keer proberen? Dan is de Dreamy Yin-les Verbinden een goede start. Deze les is gericht op verbinden met jezelf en het openen van je hart en past dus precies binnen het thema compassie.

#2 Lig en luister tijdens Yoga Nidra

Yoga Nidra is uitermate geschikt om vanuit zachtheid verbinding te maken met jezelf, want tijdens Yoga Nidra hoef je even niets. Enkel liggen en luisteren onder een warme deken. 

 

In de Yoga Nidra Live op woensdag 10 maart om 19.30 uur verbinden we ons met ons hart. Als je je verbindt met je hart, verbind je je met jezelf. Als je je verbindt met jezelf kun je beter voelen wat jij nodig hebt en hoe jij het beste voor jezelf kunt zorgen. Deze Yoga Nidra is hét ultieme ontspannen cadeautje voor jezelf.

#3 Spiegeltje spiegeltje aan de wand

Voor deze tip gaan we terug naar de eerste vraag. Wanneer heb jij jezelf voor het laatst écht aangekeken?

 

Probeer het maar eens. Pak een spiegel of loop naar een spiegel toe. En nee, de selfiecamera van je telefoon telt niet mee, dan kijk je jezelf niet echt aan en ontsnap je nog aan je eigen blik. Dus pak een spiegel of loop naar een spiegel toe en kijk. Kijk naar jezelf.

 

Kan jij jezelf aankijken? Als dat niet lukt, geen probleem. Het kan namelijk best confronterend zijn. Kijk dan naar andere delen van je gezicht en probeer te kijken met de nieuwsgierigheid van een kind. Dus zonder oordeel. Kijk naar je gezicht en als het lukt, kijk naar je ogen, breng je mondhoeken een stukje omhoog en glimlach. Glimlach naar jezelf.

 

Herhaal dit iedere dag tot dat je tegen jezelf kan zeggen: “Ik hou van jou”, “Ik hou van jou”, terwijl je naar jezelf glimlacht. Geef het de tijd, wees lief. Lief voor jezelf. Want dat is waar compassie om draait. En blijf dit doen elke keer als je een spiegel passeert. “Ik hou van jou.” Het gaat wennen, beloofd.  

 

Verbind, verzacht en kijk jaar jezelf met een glimlach, dan groeit compassie beetje bij beetje.

 

Succes & liefs Marjolein 

Prana Yogi is dé plek om een momentje voor jezelf te pakken. De yogalessen, cursussen en retraites zorgen ervoor dat jouw prana, jouw levensenergie (weer) vrij door je lichaam gaat stromen. Het aanbod bestaat uit: Gentle Flow, Dreamy Yin & Yoga Nidra.

Andere blog posts die misschien leuk vindt:

Ben Authentiek

Hoe uit jij jezelf? Spreek je de waarheid? Uit jij je naar de wereld zoals jij werkelijk bent?

Open je hart

Kan jij verzachten? Verzachten vanuit je hart naar jezelf en naar anderen toe?

Innerlijke Kracht

Wat straal jij uit naar de buitenwereld? Sta jij in je eigenkracht? Alles wat je uitstraalt krijg je terug.

Login

Login voor jouw yogageluk

Blijf op de hoogte

Laat je naam en email achter in het formulier zodat ik je kan toevoegen aan de wachtlijst. Je zal als eerste informatie ontvangen over nieuwe retraites.