Neem je plek in

Chakra

Sta jij in verbinding met je gevoel? En kan jij je eigen plek innemen? Het klinkt vaak makkelijker dan het is. Er gebeurt zoveel om ons heen. Hierdoor zijn we constant afgeleid door prikkels van buitenaf en kunnen we de verbinding met onszelf verliezen, waardoor we niet meer voelen wat belangrijk voor onszelf is.

Sacraal Chakra

Om te voelen waar jij behoefte aan hebt is het belangrijk om de aandacht weer mee naar binnen te nemen. Dat kan door je bewustzijn te richten op je zintuigen, je ademhaling, je voeten op de vloer en naar je onderbuik. Want in onze onderbuik ontwikkelen we ons gevoel van eigenwaarde. Wat ben ik waard? Is dit goed voor mij of juist niet goed? Ook wel het onderbuikgevoel.

Rond ons heiligbeen bij de onderbuik/onderrug bevindt zich het sacraal chakra, het tweede chakra. (Lees hier alles over de 7 chakra’s) Dit energiecentrum wordt in het Sanskriet Swadhisthana genoemd, als je dat letterlijk vertaalt betekent het je eigen plek of de plek waar jij je bevindt.

Tweede Chakra

Online vijfdelige yogaserie verbonden met het tweede chakra om je te verbinden met je gevoel. 

Online

Een bijzondere online  yogaserie langs alle 7 chakra’s. Voor nieuwe energie, balans en zelfvertrouwen. 

Online

 

Maak verbinding met je onderbuikgevoel

Het eerste chakra draait om jezelf wortelen, stevig in de aarde planten. Dit chakra gaat over wat jij belangrijk vindt. Waar sta ik nu en waar zou ik naar toe willen of wat wil ik creëren? Het verleggen van je grenzen en jezelf ontwikkelen niet door om je heen te kijken of te luisteren, maar door dieper naar binnen te keren. Hoe meer jij in verbinding staat met je gevoel, hoe makkelijker je je grenzen kunt verleggen. Niet omdat je iets moet, maar omdat je iets wilt bereiken, omdat dat goed voelt.

Dit chakra is verbonden met onze emoties, ons onderbuikgevoel. Als de energie hier vrij door stroomt kan jij beter voelen wat je behoeftes zijn. Zodat jij daar naar kan handelen en jij je eigen plek (weer) kan innemen. Dit brengt energie en zelfvertrouwen.

Elke keer als we een grens overgaan of dingen doen of mensen zien tegen ons zin in, kost dat energie en brengt het ons steeds verder weg. Als we ons bewustzijn naar ons lichaam brengen, komen we weer in verbinding met onszelf. En tegelijkertijd brengt ons lichaam ons dan dichter bij ons bewustzijn. Het proces versterkt elkaar en brengt je steeds een stapje dichterbij bij jezelf.

Bewustzijnsoefening

Oefening om de aandacht naar het Sacraal Chakra te brengen:

1) Ga rechtop zitten, zonder dat je rug wordt ondersteund.
2) Leg je handen op je onderbuik.
3) Sluit je ogen.
4) Adem twee keer diep in door je neus en uit door je mond.
5) Neem de aandacht mee naar je handen en blijf rustig door ademhalen.

6) Herhaal dan de volgende woorden in gedachten:
-Ik ben waardevol.
-Ik mag mijn emoties voelen.
-Wat heb ik vandaag nodig? Of waar heb ik vandaag behoefte aan?

7) Neem de rustig tijd om antwoord te krijgen op je vraag terwijl je in en uit ademt.
8) Adem dan nog een keer diep in door je neus en uit door je mond.
9) Open weer voorzichtig de ogen.

Als je deze oefening iedere dag doet zal merken dat het een gewoonte wordt om aan jezelf te vragen waar je behoeftes liggen.

Proces van loslaten

Ergens hebben we geleerd dat we ons moeten schamen voor onze emoties of dat het gezond is om onze emoties weg te stoppen. Dat zorgt ervoor dat de emoties zich ophopen in ons lichaam. Vaak rond de buik, bijvoorbeeld in de darmen en rond de heupen. Deze opgehoopte emoties zorgen ervoor dat we stijf worden.

Door soepel te bewegen, heup openers te doen en te twisten kunnen deze emoties weer loskomen. Het is niet belangrijk waar de emoties vandaan kwamen. De uitdaging zit hem in het proces van loslaten accepteren. Het werken met het tweede chakra in dan ook vaak verbonden met vloeiende bewegingen en diepe uitademhalingen.

Wil je je leren verbinden?

Wil je meer leren over je eigen plek in nemen en verbinden met je gevoel? Volg dan de Yogaserie – Neem je plek in. Deze serie bestaat uit 5 yogalessen gericht op de kwaliteiten van het tweede chakra, een meditatie en een yoga nidra. De serie is te volgen op je eigen tempo, want de lessen blijven nog een jaar toegankelijk.

De lesssen zijn een mix van Gentle Flow, Yin, Yoga Nidra, meditatie, visualisaties en ademhalingsoefeningen.

Deze serie is onderdeel van De Magische Chakra Reis waarin we alle 7 chakra’s afgaan. Chakra voor chakra. Thema voor Thema. Je kunt met deze uitgebreide onlinereis starten wanneer het jou uitkomt.

Heb je vragen? Stuur een mailtje naar info@pranayogi.nl

Online vijfdelige yogaserie verbonden met het tweede chakra om je te verbinden met je gevoel. 

Start za 26 maart 2022

Een bijzondere online yogaserie langs alle 7 chakra’s. Voor rust, balans en zelfvertrouwen. 

Start wanneer jij wil

Prana Yogi is dé plek om een momentje voor jezelf te pakken. De yogalessen, cursussen en retraites zorgen ervoor dat jouw prana, jouw levensenergie (weer) vrij door je lichaam gaat stromen. Het aanbod bestaat uit: Gentle Flow, Dreamy Yin & Yoga Nidra.

Andere blog posts die misschien leuk vindt:

Ben Authentiek

Hoe uit jij jezelf? Spreek je de waarheid? Uit jij je naar de wereld zoals jij werkelijk bent?

Open je hart

Kan jij verzachten? Verzachten vanuit je hart naar jezelf en naar anderen toe?

Innerlijke Kracht

Wat straal jij uit naar de buitenwereld? Sta jij in je eigenkracht? Alles wat je uitstraalt krijg je terug.

Login

Login voor jouw yogageluk

Blijf op de hoogte

Laat je naam en email achter in het formulier zodat ik je kan toevoegen aan de wachtlijst. Je zal als eerste informatie ontvangen over nieuwe retraites.